Livslängd

LED är en belysningsteknik med stora fördelar. Med hjälp av led utvecklingen enorma framfart de senaste åren har led lampor idag blivit betydligt mer kraftfullare än halogen vid samma watt styrka och minst lika ljusstark som xenonljus. Led lampor kräver ingen uppsägningstiden till skillnad mot xenon utan uppstarten sker omedelbart utan någon som helst fördröjning.

En annan viktig aspekt är själva livslängden, led belysning i allmänhet är fullständigt överlägsen gårdagens teknik vilket gör att man inte behöver byta ut sina lampor på många år. Det är ibland svårt att estimera en exakt siffra men led belysning avsett om det rör sig om led lysrör, spotlights eller arbetsbelysning bör klara minimum 20 000 timmar innan lampan behöver bytas ut. Anledningen till att vissa återförsäljare påstår att en lampa klarar 50 000 timmar är inte direkt felaktigt då själva led dioden i teorin kan klara uppemot 100 000 timmar.

Problemet är dock att själva värmeutvecklingen som sker under drift påverkar lampans livslängd avsevärt. Dyrare lampor har oftast bättre skydd mot värmeutvecklingen och rent generellt kan man säga att spotlights m.m börjar fallera någonstans runt 20 000 timmar medan arbetslampor som är mer robusta och har ordentlig kylfläns klarar upp till 50 000 timmar. Det handlar med andra ord inte så mycket om själva dioden i sig utan externa faktorer som i slutändan begränsar livslängden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Fana