Hud

En hudsjukdom som drabbar cirka 10 procent av den vuxna befolkningen är rosacea. Denna uppstår främst i ansiktets centrala delar så som panna, näsa, kinder och haka och syns i form av rodnader, knottror, varblåsor och grova porer. Det kan kännas som att det hettar och sticks i ansiktet. En del kallar denna hudsjukdom felaktigt för vuxenakne, vilket det inte är även om tillstånden kan likna varandra.  Dock är det på flera väsentliga punkter som de skiljs åt. Båda har inflammerade knottror som är ömma och rodnande samt även i många fall varblåsor. Dock så saknar rosacea de pormaskar som ofta finns när det gäller akne.  Dessa kan täppas igen och bilda så kallade talgproppar som blir till en finne. När det gäller hudsjukdomen som drabbar vuxna, så är det istället inflammation i porerna utan att de täppts igen. Dessutom drabbar den bara delar av ansiktet medan akne kan förekomma på andra ställen på kroppen. Lite mer om det kan man läsa här.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Fana